Стартира процедурата по представяне на предложения за Регионални програми за заетост и обучение

     Идейните проекти на регионални програми за заетост и обучение следва да съдържат обосновка за важността на предвидените действия за подобряване на местния пазар на труда, необходимо финансиране, както и детайлно описание на видовете дейности, периода за изпълнение (начален и краен период, посочени месеци от 2014 г.), продължителността им (в месеци), кой ще бъде работодателят по програмата, на какви длъжности ще бъдат назначавани безработните лица. В случай, че е предвидено обучение, следва да се посочи вида на обучението, обучаващата организация и работодателят, който ще наеме лицата след обучението. Обучение ще бъде финансирано само, ако е обвързано с наемане на конкретни работни места.
     Допустимите за финансиране дейности през 2014 г. са:
- обучение за придобиване на професионална квалификация;
- осигуряване на субсидирана заетост;
- чиракуване или стажуване.

     През 2014 г. активната политика на пазара на труда ще бъде насочена към следните основни целеви групи:
- Безработни младежи до 29г., с подгрупа до 24г.вкл.;
- Безработни над 50-годишна възраст;
- Безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (включително от ромски произход);
- Хора с увреждания.
- Неактивни лица, желаещи да работят в т.ч. обезкуражени лица.

     Приоритетно през 2014 г. по регионални програми ще се финансират дейности за посочените целеви групи. Ограничаването на високата младежка безработица и неактивност ще бъде основна задача на НПДЗ през 2014 г. и България ще започне да изпълнява европейската Гаранция за младежта, която изисква младите хора под 25 г. да получат добро предложение за работа, продължение на образованието, чиракуване или стаж в рамките на 4 месеца след като останат без работа или напуснат системата на формалното образование.

     Регионалните програми за заетост и обучение следва да са съобразени с приоритетите на Областната стратегия за развитие и на регионалните, областните и общинските планове за развитие, като в обосновката на програмата се цитира частта от стратегията или плана, на която съответства. Вносители могат да бъдат областните и общинските администрации, социалните партньори и други юридически лица, но програмите следва да бъдат одобрени от Комисията по заетост (чл.33, ал.2 от ЗНЗ).

     За стартиралата процедура Областният управител Недко Марчев уведоми с писмо всички заинтересовани страни /членовете на Комисията по заетост, кметове на общини/. С пълния текст на писмото, можете да се запознаете в прикачения файл.



Прикачени файлове


Актуално

съобщение

анкета