От днес влизащите в България граждани на Украйна получават документ на граничния пункт за легитимно пребиваване в страната

     От днес на всички гранични пунктове украинските граждани, които желаят временна закрила, получават документ, който им дава право на легитимно пребиваване в страната ни. С този документ всички пожелали статут на временна закрила се сдобиват с права - право да останат в страната ни; право на труд и професионално обучение; право на подходящо настаняване или на средства за настаняване при необходимост; право на социално подпомагане; право на медицинска помощ при спешни състояния; право да се завърнат свободно в държавата си по произход. Това обяви вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.
      Вече е създаден и Единен портал за хора, засегнати от войната в Украйна, където непрестанно се обновява информацията и може да се намери всичко, което би интересувало както украинските граждани, така и хората, които искат да помогнат според силите и възможностите си. Самият портал е достъпен на четири езика - български, украински, английски и руски. В различните раздели са публикувани правата на влизащите в страната ни украински граждани, телефони на консулствата на Украйна в Р България и на служба „Миграция". Контакти на институции, предоставящи правна и друга консултация, както и различни видове подкрепа.
      На този единен портал всеки български гражданин, желаещ да помогне под една или друга форма, според възможностите си, може да го направи.
Адресът на портала е https://ukraine.gov.bg/bg/
      Областният управител на област Добрич Галин Господинов е предоставил информация за възможностите за настаняване на украински граждани на територията на област Добрич в имоти общинска и/или държавна собственост с места за настаняване. Ежедневно на дежурният телефон в Областна администрация - 0888 478 606, постъпват запитвания за подкрепа на украински граждани, както и от добруджанци, които са съпричастни и искат да помогнат. „Създали сме максимална организация, за да бъдем в подкрепа на нуждаещите се. Имаме добра координация както тук на ниво област Добрич, така и с Министерски съвет и създадения Национален щаб, в чийто състав влизат 6 различни работни групи. Като човек изказвам искрена съпричастност към тези, които са принудени да напуснат домовете си. Вярвам, че ще се стигне скоро до разумно решение и войната ще спре" - казва областният управител Галин Господинов и отправя апел към жителите на област Добрич да сме единни и подкрепим нуждаещите се.
     https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:32022D0382 - линк Официален уебсайт на Европейския съюз
     В прикачен файл - какви права имат хора от Украйна при статут на временна закрила


Прикачени файлове


Актуално

съобщение

анкета